koffiemelk / melkdranken

koffiemelk / melkdranken

Onder melkproducten worden alle producten verstaan die met melk zijn bereid. U moet hierbij denken aan de drinkyogurt en de chocomelk. Ook koffiemelk zit bij ons in het pakket.

U kunt hieronder via de subgroepen in ons assortiment zoeken.

 Koffiemelk of geëvaporeerde melk:

Ingedikte melk bedoeld voor gebruik in de drank koffie. In de praktijk is koffiemelk geëvaporeerde (ingedikt), gehomogenisserd en gesteriliseerd, maar er is tot verschil van gecondenseerde melk geen suiker toegevoegd.
Vanouds wordt hete (gekookte) melk aan de koffie toegevoegd. De koffie wordt dan iets sterker gezet om de verdunning te compenseren. Koude melk in de koffie is niet lekker, omdat de koffie dan te veel afkoelt. Daarom wordt de melk in de zuivelfabriek geëvaporeerd, d.w.z. er wordt water aan onttrokken zodat de melk wordt ingedikt tot koffiemelk. Bij toevoeging van dezelfde hoeveelheid water ontstaat weer volle of halfvolle melk, echter met de typische smaak van koffiemelk, welke het gevolg is van de karamelisatie van de aanwezige suikers in de melk.
Koffiemelk heeft zodoende een dikkere structuur dan gangbare halfvolle melk of volle melk, en een hoger vetpercentage en is daardoor beter geschikt voor aanlenging.

Chocomel:

Chocomel is een chocolademelk, geproduceerd door Friesland Foods in Kalkar-Kehrum (Duitsland). Voorheen werd het geproduceerd door Nutricia. In België wordt Chocomel verkocht onder de naam Cécémel. De verpakkingen dragen de slogan \'de enige echte\'. Het merk is dermate bekend dat het woord chocomel in het dagelijks spraakgebruik vaak gebruikt wordt voor chocolademelk in het algemeen.