vruchtensappen / siropen

vruchtensappen / siropen

Ook vruchtensappen en siropen zijn er in verschillende vormen en maten. Klik hieronder op een subgroep om in ons assortiment te kijken.

Vruchtensap is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit.
Er zijn grofweg drie verschillende vruchtensappen te onderscheiden. Deze drie zijn: vers puur sap, puur sap en sap uit concentraat.

Voordat deze bewerkingen plaatsvinden worden de vruchten eerst voorbewerkt. Dit staat los van de eerder genoemde bewerkingen. De voorbewerkingen zijn het sorteren, het wassen, het ontstelen en het kneuzen van de vruchten. Soms wordt het fuit nog behandeld met enzymen om een hogere sapopbrengst te krijgen. Bij alle verdere bewerkingen is het noodzakelijk om het fruit direct te persen om het bederf van het sap tegen te gaan. Bij vruchtendranken en vruchtensappen die helder van kleur zijn, wordt het vers geperste sap eerst nog gecentrifugeerd. Bij dit centrifugeren worden alle vaste bestanddelen uit het sap gehaald en houdt men een heldere drank over.

Vers puur sap
Vers persen van de vruchten is het direct persen van de vruchten. Nadat het sap verkregen is wordt het direct verpakt. Deze dranken zijn zeer beperkt houdbaar.

Puur sap
Een puur vruchtensap is -net zoals de verse pure sappen- alleen het sap wat uit  vruchten komt. Ook deze vruchtensappen zijn direct uit de vrucht geperst, zonder verdere bewerkingen (behalve een korte pasteurisatie). Het pasteuriseren is het onschadelijk maken van bacteriën waardoor het product langer houdbaar is dan de verse pure sappen. Voor de rest zijn er geen andere toevoegingen van ingrediënten (zoals suikers of water) of voedingsstoffen (vitamines, insuline) en zijn het dus 100% puur, natuurlijke sappen.

Sap uit concentraat
Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een vacuüm dampinstallatie bij een temperatuur lager dan 25 graden celsius. Er komt dan een dikke teer tot stand: het concentraat. Het geconcentreerde sap kan nu worden getransporteerd om een verdere bewerking te ondergaan. Op de plaats waar deze bewerking plaats vindt worden er weer water en andere additieven toegevoegd (zoals suikers en voedingsstoffen) aan het geconcentreerd sap. Het aanlengen met water wordt gedaan om weer drinkbaar vruchtensap te krijgen. Deze sappen worden meestal aangeboden in het gewone schap in de supermarkt maar er is een aantal merken die in eht koelvak geplaatst zijn en uit concentraat worden geproduceerd. Doordat de transportkosten veel lager zijn, door het vervoer van alleen het concentraat, zijn deze producten over het algemeen een stuk goedkoper dan de andere twee soorten sappen. Het merendeel van de te verkrijgen sappen wordt op deze manier gemaakt.