Hosenhym bier 6.2% De "Düstere Wilde Weisse" GESCHENKVERPAKKING + glas

Inhoud75 cl  
Typespeciaalbier  
VerpakkingSjouwtuut  
LandNederland  
RegioHuissen  
Op voorraad?Ja
Te verzenden?Ja
 
Prijs (incl. BTW)€ 15,99
Bedrag BTW (21%)€ 2,78
 


Aantal:

Over Hosenhym:

De naam Hosenhym komt van de eerste naamsvermelding van Huissen in de vroege middeleeuwen in 814. Later, na de invallen der Noormannen, werd deze plaats Hosenheim genoemd. Vanaf 1033 en de daaropvolgende eeuwen verbasterde de naam Hosenheim naar het huidige Huissen (spreek uit als Huusse).

Over de Dustere Wilde Weisse':

De naam van het bier slaat op het soort bier en de verwijzing naar een historisch figuur uit de Huissense geschiedenis. De Dustere Weisse' is een tarwe bier. In het OudNederlands kennen wij het woord "weit"(in het Duits "weizen") dat tarwe betekent. Het bier van hoge gisting dat niet alleen met gerstemout maar ook met tarwemout is gebrouwen. Bij dit bier is donkere mout gebruikt waardoor het zijn donkere kleur krijgt. Het is ongefilterd en daardoor troebel. Het alcoholpercentage ligt rond de 6%. Het bier heeft een fruitig aroma, citrus en romige frisheid in de smaak met een bittere afdronk.

Het is aannemelijk dat dit soort bier eeuwen geleden al in Huissen werd gedronken. Destijds was het bier beter bekend onder molbier: een oranjekleurig bier dat sterk schuimde. Nadeel was dat het niet lang houdbaar was. Inmiddels is molbier in de vergetelheid geraakt. Het weissbier zoals we dat nu kennen is een afgeleide van dit bier. Tot slot is historisch gezien, de keuze voor een typisch Duits bier logisch. Tot 1795 behoorde Huissen tot het hertogdom van Kleef (Duitsland) om, vervolgens na een aantal wisselingen in korte tijd, op 1 juni 1816 definitief toe te worden gevoegd aan het Koninkrijk der Nederlanden.

De Dustere Wilde Weisse' is vernoemd naar een historisch figuur uit de Huissense geschiedenis: De wildeman. De wildeman was een Gelderse spion die gedurende het Beleg en Ontzet in 1502 binnen de stadsmuur verbleef. Hij was volgens de overlevering van oorsprong een Moor, een donkerkleurig persoon, die de Gelderse Hertog hielp vluchten over de Rijn tijdens de slag. De naam Dustere (donkere) Wilde (Wildeman) Weisse' verwijst naar hem.

Over het goede doel:

10% van de jaaropbrengst van Hosenhym bier gaat naar een goed doel in Huissen. Dit goede doel wordt rond 23 april, de dag van het Duitse Reinheitsgebot, door de beschermheer of vrouwe van Hosenhym gekozen. Na het aanslaan van het eerste vat Hosenhym van dat jaar wordt het goede doel bekend gemaakt. De beschermheer of vrouwe mag aan het einde van het jaar de cheque overhandigen en kiest vervolgens een nieuwe beschermheer of vrouw voor het nieuwe jaar. Het goede doel moet uit Huissen komen en zijn gevestigd en kan niet tweemaal gekozen worden.

Over de bierbrouwers:

De geschiedenis van Hosenhym bierbrouwers gaat terug tot 2005. In dat jaar besloten twee Huissense vrieden om zelf bier te gaan brouwen. Destijds was dat nog heel bijzonder. Het eerste bier was een blond bier, waarbij de badkamer als warme kamer fungeerde om het bier verder te laten gisten. Na enkele experimenten, raakte het bierbrouwen op de achtergrond. Tot 2015 toen zijn samen begonnen aan de opleiding tot biersommelier van het Stibon. Na het succesvol afronden, werden de bier brouwactiviteiten met drie man nieuw leven ingeblazen. Het doel: een echt Huissens bier met Huissense ingrediënten uit een eigen Huissense bierbrouwerij.

In deze speciale 'sjouwtuut' zit een fles Hosenhym bier 75 cl. inclusief een Sjanspuul (glas).

http://www.hosenhym.nl


Terug naar overzicht