Lustau East India Solera Sherry 20%

Inhoud75 cl  
Typesherry  
VerpakkingFles  
LandSpanje  
Op voorraad?Ja
Te verzenden?Ja
 
Prijs (incl. BTW)€ 19,99
Bedrag BTW (21%)€ 3,47
 


Aantal:

Het indrukwekkende bodegacomplex van Emilio Lustau (sinds 1896) bevindt zich in het hart van Jerez, de trotse hoofdstad van het sherrygebied in Andalusië. Eigenlijk heet de stad Jerez de la Frontera, omdat het lange tijd op de grens lag van een Moorse en Christelijke invloedssfeer. Wat maakt de sherry's van Lustau zo bijzonder? Naast de grote bodega's kent de sherrystreek de zogenaamde almacenistas, 'voorraadhouders' van kleine hoeveelheden bijzondere sherry. Emilio Lustau is van oorsprong zo'n almacenista. In de bodega van Lustau liggen ruim 20.000 vaten, een monumentale wijnkelder met schitterende sherry's.
Manuel Lozano is de capataz (keldermeester) van Lustau. Hij weet hoe het bijzondere karakter van sherry ontstaat. Lozano: "Onze sherry's zijn het resultaat van een zorgvuldige selectie van de beste wijnen die met wijnalcohol zijn versterkt en vervolgens in de solera een delicaat rijpingsproces ondergaan". Naast de standaardserie (fino, medium dry en oloroso), rijpen in Lustau's bodega de fantastische Lustau Reserva sherry's. En in Lustau's schatkamer tenslotte worden de befaamde almacenista-wijnen gekoesterd: kleine hoeveelheden bijzondere topsherry's met een unieke smaak. Ze zijn afkomstig van kleine, traditionele bodegas waar de kunst van het rijpen van oude sherry's generaties lang van vader op zoon is overleverd. De gemiddelde leeftijd van deze juwelen varieert van 30 tot 60 jaar.
East India Solera; klassieke zoete sherry van hoog niveau en met een bijzonder verhaal. Vroeger werden vaten sherry als ballast op schepen meegenomen. Bij toeval ontdekte men dat geur en smaak hierdoor verbeterden. Lustau houdt deze unieke smaakstijl in ere met zijn East India Solera. De wijn is een combinatie van oude oloroso(85%) en zoete wijn van de pedro ximénez (15%), met alcohol versterkt tot 20%. De delicate zoetheid en rijke aroma's maken deze sherry tot een topwijn.

Proefnotitie
Kleur: goudkleurig tot amberbruin
Geur: rijk aroma van gedroogd fruit noten en rozijn; zachte houttoets, karamel, mokka, elegant
Smaak: delicate zoetheid, zacht, vol en fluwelig; prachtig gerijpt, comlex; lange afdronk
wijn en spijs:
Noten, kazen, paté, foie gras; nagerechten waarin chocolade, vanille, mokka en rozijnen zijn verwerkt; gebak, zoete noten, crème caramel


Herkomst
Spanje (Andalusië; Jerez)
Producent
Emilio Lustau
Wijnmaker
Manuel Lozano
Druivenrassen
Palomino Fino, Pedro Ximénez
Bodem / Klimaat
Bodem sterk kalkhoudend; warm klimaat met mediterrane trekken, invloed van zee
Vinificatie
Combinatie van oude oloroso en zoete pedro ximénez; versterkt met wijnalcohol tot 20%
Lagering
Rijping in houten vaten volgens solera-systeem
Bewaartijd
Tot 6 jaar na de botteling; aangebroken fles enkele weken houdbaar

Korte omschrijving
Zeer verfijnde zoete sherry met prachtige aromastructuur: noten, zoetheid, gedroogd fruit, mokka. Versterkt tot 20% alc., langdurig gerijpt in de solera. Prachtige drinkwijn die ook uitstekend past bij diverse hapjes en gerechten, bijvoorbeeld noten, kazen, paté en foie gras; ook bij nagerechten waarin chocolade, vanille, mokka en rozijnen zijn verwerkt, gebak, zoete noten, crème caramel.
 
http://www.emilio-lustau.com
 
 
 

Terug naar overzicht