frisdranken

frisdranken

U kunt natuurlijk ook bij Drankenhandel Degen terecht voor uw frisdranken. Wij hebben een groot assortiment van verschillende producenten. Hieronder kunt u in de subgroepen ons assortiment bekijken.

Frisdrank is het in 1956 door reclamemaker Dick Schiferli bedachte woord voor koolzuurhoudende limonade. Het wordt ook wel priklimonade genoemd. In ruimere zin worden, volgens de Nederlandse warenwet, ook niet-koolzuurhoudende limonades, sportdranken en energiedranken tot de frisdranken gerekend.
Een typische frisdrank bestaat uit koolzuurhoudend water, suikers en aroma's. Eventueel zijn hieraan vruchtenextracten en hulpstoffen toegevoegd.

In de zeventiende eeuw worden in Italië al gesuikerde vruchtendrankjes, 'limoenades', genuttigd. Oorspronkelijk werden de drankjes genoemd naar de vrucht waarvan zij waren afgeleid: naast de limoenade bestond er orangeade (van sinaasappelen, in het Frans oranges) en grenadine (van granaatappel, in het Frans grenades). Langzamerhand werd limonade echter de overkoepelende naam.

De Schotse chemicus Joseph Black ontdekt koolzuurgas in het begin van 1750. De Engelse scheikundige Joseph Priesley ontdekte rond 1770 een methode om water met koolzuur te verrijken. De Zweed Tobern Bergman probeerde rond diezelfde tijd de vermeende genezende werking van natuurlijk bronwater te imiteren door koolzuur en mineralen aan water toe te voegen.

De in Zwitserland wonende Duitse juwelier (horlogemaker) Jacob Schweppe patenteerde in 1783 een eigen methode om water met koolzuur te verrijken. Samen met de Nederlander Henri Albert Grosse, Jacques Paul en diens zoon Nicolas begon Schweppe in 1790 in Zwitserland een mineraalwaterfabriek. Nicholas Paul ontwierp voor het water een rond flesje dat niet rechtop kan staan. Hierdoor droogt de kurk niet uit. Omdat het water voorin in Engeland populair bleek, begon Schweppe in 1798 onder de naam Schweppes & Co een eigen mineraalwaterfabriek in dat land. Het spul werd sodawater genoemd maar in het jaar 1834 werd het bedrijf overgenomen door John Kemp-Welch en William Evill. Deze twee heren zorgde voor een uitbreiding van het productassortiment zoals onder andere frisdrank met een smaakje (limonade). Een kleine twee jaar later kregen deze heren een certificaat, als erkende hofleverancier van de nieuwe koningin, Victoria. In het jaar 1870 produceerden zij ook de dranken Tonic en Ginger ale.
Het drankje tonic bevatte kinine, dit was een goed middel tegen malaria. Daarom was het drankje vooral bij de Britten die in India verbleven zeer populair. Tegenwoordig zijn de hoeveelheden kinine in de tonic te gering om nog enige geneeskundig effect te hebben, maar wordt dit nog altijd toegevoegd voor de smaak. Ondertussen bleef Schweppes maar groeien en daarom opende zij in het jaar 1877 haar eerste fabriek in Sydney, Australië en in 1884 opende zij ook een fabriek in Brooklyn, New York. John Kemp-Welch stierf in 1885. Daarop werd Schweppes in 1886 een publieke naamloze vennootschap.

In 1807 maakt Townsend Speakman in de VS het eerste koolzuurdrankje met vruchtensmaak: Neophyte Julep. Het wordt door een bevriende huisarts als medicijn aan zijn patiënten voorgeschreven. Het gebruik van dergelijke medicinale tonics groeit in de VS uit tot een rage. In apotheken ontstaan barretjes waar bezoekers een drankje kunnen nuttigen. In 1819 patenteert Samuel Fahnestock voor dergelijke uitspanningen een mineraalwatertap: de soda fountain. Smaakstoffen worden ter plekke aan het soda water toegevoegd. Aan de drankje wordt een heilzame werking toegeschreven, maar ze danken hun populariteit vooral aan het feit dat mensen ze lekker vinden. Vanaf omstreeks 1842 wordt ook de verkoop van soda water in flesjes populair in de VS.

In 1851 is het in Ierland verzonnen drankje ginger ale de eerste frisdrank die onder een eigen soortnaam bekend wordt. Vanaf 1861 wordt dergelijk soda-water-met-een-smaakje soda pop genoemd. Diverse soda pops worden in de loop der jaren in de VS geïntroduceerd:
1885 - Dr Pepper (uitgevonden door Charles Aderton)
1886 - Coca Cola (uitgevonden door John Pemberton)
1898 - Pepsi Cola(uitgevonden door Caleb Bradham)
1929 - 7 up         (uitgevonden door Charles Leiper Grigg)

De massaconsumptie van frisdrank komt pas na de tweede wereldoorlog vanuit Noord-Amerika naar Europa overwaaien. In 1952 is Kirsch-ginger ale de eerste light-frisdrank in de VS.

De Nederlander dronk in 2017 gemiddeld 86 liter frisdrank.