


Zandsedwarsstraat 13
6851 GH Huissen
Tel. 026-3250628
Fax. 026-3252990
info@degendranken.nl
Ook voor allerlei sportdranken, ice-tea en energy drinks ben je bij Drankenhandel Degen op het juiste adres. Klik hieronder op 1 van de subgroepen om in ons assortiment te kijken.
Sportdranken:
Een sportdrank is een drank te gebruiken door sportbeoefenaars waarvan het de bedoeling is dat deze snel de dorst lest en snel door het lichaam wordt opgenomen.
Meestal zijn de dranken hypotoon of isotoon, wat inhoudt dat ze weinig koolhydraten en mineralen bevatten. Hierdoor wordt de drank snel opgenomen door het lichaam. Ook vullen ze zouten en mineralen aan en mogen ze niet zwaar op de maag liggen.
De drank komt eerst in de maag. De maag houdt de drank even vast, en geeft het daarna door aan de darmen. In het algemeen geldt, dat de drank langer door de maag wordt vastgehouden, als het meer deeltjes bevat. Ook de hoeveelheid zout is van belang, als er meer zouten in de drank zitten, wordt deze sneller opgenomen. De samenstelling van een sportdrank is zodanig, dat deze snel door het maag-darmstelsel wordt opgenomen.
Hoewel een sporter behoefte kan hebben aan extra vitamine-inname, heeft het geen zin deze in een sportdrank toe te voegen. Een sportdrank is bedoeld om op korte termijn een vochttekort aan te vullen, terwijl een vitaminetekort doorgaans over een periode van enkele weken wordt opgelopen.
Hoewel sporters een logische doelgroep is, wordt de drank ook veel gedronken als gewone dorstlesser door de gewone consument.
Energiedranken:
Een energy drink of energiedrank is een drank die een stimulerende werking op mensen kan hebben. Ingrediënten die in de meeste energiedranken voorkomen zijn: water, suiker, cafeïne, taurine (glucuronolactone), vitamine, mineralen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen.
De marketingboodschap van de energiedrankjes is dat het effect hoofdzakelijk komt van de toegevoegde cafeïne. De hoeveelheid suiker die in de drankjes zit kan ook de prestaties (echter kortdurend) verhogen. Daardoor zijn deze dranken ook echte "caloriebommen". Enkele merken komen daarom met een suikervrije variant. Ook de andere stoffen, zoals taurine, leiden volgens de fabrikanten tot een prestatieverhoging. Deze bewering is echter omstreden. In de regel is de hoeveelheid cafeïne in één blikje (250 ml) 80 mg/blik. Een kopje koffie bevat tussen de 40 - 100 mg cafeïne, en een kopje thee bevat ongeveer 20 - 40 mg.
Kortom energiedranken kunnen bevorderend zijn voor het leveren van prestaties, maar ook destructief werken, vooral in grote hoeveelheden.
Het idee voor energiedranken komt uit Japan. Hier kregen piloten na de tweede wereldoorlog het idee taurine te gebruiken om hun vermoeidheid te verdrijven na een lange vlucht. Als gevolg hiervan kwam een drankje met de naam Lipovitan-D in de mode. De sloeg over naar Thailand van waaruit de "uitvinder" van Red Bull het idee mee naar Europa nam. Door een gelikte marketingstrategie werd het populair bij de alternatieve jeugd en in de clubscene.
De markt wordt gedomineert door de Oostenrijkse dranken Red Bull en Bullit (Bullit is het 2e merk van Red Bull en is in 2005 gekocht door Red Bull). Door de lage prijs zijn andere merken en de B-merken in de supermarkt populair geworden en zijn zij grote concurrentie voor o.a. Red Bull.
ook verslaving komt voor, enigszins vergelijkbaar met verslaving aan koffie. Zelfs kinderen zijn soms verslaafd aan deze energiedrankjes, waarvan de B-merken relatief goedkoop zijn. Op sommige scholen zijn deze drankjes soms verboden omdat de leraren met opgefokte, hyperactieve kinderen opgescheept zitten, die in de pauze, of zelfs tijdens de les deze drankjes nuttigen. Ook zijn de drankjes een aanslag op het gebid, dit geldt uiteraard ook voor volwassenen. Uiteraard zijn er ook veel kinderen die verstandig met deze drankjes omgaan of ze in het geheel niet nuttigen.
Zoals de hierboven genoemde verslaving komt ander misbruik van energiedrank ook voor. Het mixen van energiedrank met alcohol kan iemand het gevoel geven minder gedronken te hebben dan het geval is, waardoor men meer gaat drinken dan de bedoeling is. Ook zijn er mensen die bewust middelen nemen die het centrale zenuwstelsel dempen zoals kalmerende middelen of zelfs harddrugs en daarbij enorme hoeveelheden energiedrink nemen om zodoende een amfetamine-achtig effect te krijgen zonder amfetamine te gebruiken.
Deze vormen van misbruik kunnen het lichaam uitputten met enorme vermoeidheid of zelfs depressie en schimmelinfecties als gevolg. Bij verslaving zijn de ontwenningsverschijnselen vaak na 5-10 dagen voorbij en bestaan vooral uit hoofdpijn, concentratiestoornissen, lichte depressie, het gemis van het middel, vermoeidheid en persoonsgebonden symptomen.
IJsthee:
IJsthee is een theevariant. Het is afgekoelde, normaal gezette, thee op smaak gebracht met Neutronium Delicaat, suiker en vaak citroensmaak. Bij het trekken van thee in heet water komen vooral geur- en smaakstoffen vrij, alsmede de opwekkende stof cafeïne.
IJsthee wordt gedronken als een verfrissende drank en wordt niet gebruikt tijdens de zogezegde "teatime". Deze thee is vaak erg zoet en is te vergelijken met een niet-koolzuurhoudende dorstlesser. Daarop heeft Lipton ingespeeld om ijsthee in blik te maken. Het product kwam in België eerst op de markt als sportdrank, maar aangezien het zo'n succes kende, lanceerde men het ook als dorstlesser.