champagne / mousserende wijnen

champagne / mousserende wijnen

Bij Drankenhandel Degen is er ook ruimte voor Champagne. U kunt hieronder via de subgroepen in ons assortiment kijken.

Champagne:

Champagne (Le Champagne) is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied (la Champagne) in Frankrijk. Witte Champagne is het bekendste maar er is ook rosé Champagne. Alléén mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de methode champenoise mag de naam Champagne dragen.
Buiten deze regio heet de vinificatie methode traditionelle. In Frankrijk wordt deze wijn aangeduid met de term "Cremant". In de meeste westerse landen wordt Champagne traditioneel gedronken met Oudjaar, doop van een schip of tijdens een andere bijzondere gebeurtenis.
Champagne wordt veelal gemaakt uit een mengsel van blauwe- en witte druiven. Toegestane witte druivenrassen zijn, Chardonnay. Ook de Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier mogen gebruikt worden maar komen weinig voor in de Champagnestreek. Toegestane blauwe druivenrassen zijn, Pinot Noir en Pinot Meunier. De meest verkochte Champagne is wit. Een verschil met andere witte wijn is dat Champagne voor tweederde van de hierboven genoemde blauwe druiven wordt gemaakt. De Pinot Noir heeft een vrij geringe opbrengst, maar geeft een volle, lang aanhoudende smaak. De Pinot Meunier is weinig gevoelig voor vorst, gemakkelijker te telen en fruitig. De witte druif Chardonnay rondt de compositie af. Champagne die uitsluitend gemaakt is van witte druiven wordt Blanc de blancs genoemd. Champagne van uitsluitend blauwe druiven noemt men Blanc de noirs.
Wanneer tegen het einde van september de oogstdatum wordt vrijgegeven, trekken talloze druivenplukkers de wijngaarden in om de druiven voorzichtig met de hand binnen te halen. Dit omdat de druiven in geen geval gekneusd mogen worden: Men wil voorkomen dat de blauwe schilletjes de most verkleuren. Na aankomst van de druiven bij het wijnhuis worden de druiven onmiddelijk geperst. Hierna vindt de gisting gecontroleerd plaats. Na de tweede (malolactische) heeft men de stille droge basiswijn verkregen.
Vervolgens begint de bereiding van de Champagne. De beroemde monnik Dom Perignon is vermoedelijk de eerste die champagne maakte volgens deze specifieke bereidingswijze die wordt omschreven als procede methode champenoise. Deze monnik was keldermeester van de abdij van Hautvillers in Frankrijk en ontwikkelde de kunst aan het eind van de 17e begin van de 18e eeuw. Verschillende wijnen uit verschillende jaren worden geassembleerd tot een cuvée (gemengd) en worden daarna gebotteld. Soms wordt een wijn van één bepaald jaargang gebotteld. Dit is dan een millesime. Voordat de fles met een (tijdelijke)dop wordt afgesloten, wordt er een beetje liqueur du tirage (een mengsel van rietsuiker (24 g/l), belegen wijn en gist) bij gedaan. Binnen acht tot tien weken voltrekt zich de prise de mousse, de gisting op de fles. In de fles heeft zich koolzuur gevormd dat zorgt voor een bruisende wijn. De gistcellen vallen nu vanzelf uiteen, waardoor ze de wijn voeden, geurig en vol maken.
Een Champagne zonder jaartal moet minstens 15 maanden zo blijven liggen en de champagnes met jaartal minstens drie jaar. Meestal laat men ze nog veel langer rijpen in de kelders voordat men de flessen schuin legt in "pupitres" en steeds een slag draait zodat de verontreiniging zich naar de hals bewegen. Dit proces wordt de remuage genoemd. Wanneer de restanten van de gist zich opgehoopt hebben in de hals van de fles, volgt het degorgeren. Men laat de halzen bevriezen, waarna de stop machinaal wordt verwijderd. Door de druk van het koolzuur wordt de ijsprop met de verontreinigingen eruit geschoten.
De dosering met de liqueur d'expedition (met suiker gemengde wijn waarmee men de flessen voor afsluiting met de definitieve kruk bijvult) is bepalend voor het type champagne. Als er alleen droge wijn wordt toegevoegd, ontstaat er een champagne non dosé, brut nature, utra brut, extra brut of brut intégrale. Hoe meer liqueur er is toegevoegd, hoe zoeter de champagne -van brut tot doux. Voor de grote champagnehuizen is de brut zonder jaartal BSA (brut sans année)(brut sans millésime) het belangrijkst, want zij ontlenen hun roem aan het onveranderlijke karakter en de constante kwaliteit van deze wijn.
Behalve de herkomstaanduiding, de AOC, vermeldt het etiket de naam van het merk of handelshuis het type dat kan variëren van droog tot zoet, de naam van de producent, de inhoud van de fles, het alcoholgehalte en eventueel de speciale cuvée met het oogstjaar.
Op het etiket staat ook een nummer met twee letters ervoor. Deze geven aan wie de wijn heeft gebotteld. Elke bottelaar heeft zijn eigen kenteken.
NM: négociant-manipulant. Deze handelaar of wijnhuis oogst of koopt druiven, most of basiswijn en verwerkt ze in zijn kelders tot champagne.
RM: récoltant-manipulant. Een wijnboer die van zijn eigen oogst in zijn eigen kelders champagne maakt.
RC: récoltant-coopérateur. Een wijnboer die lid is van een genootschap waarvan hij de wijn terugneemt om hem aan zijn eigen klanten te verkopen.
CM: coopérative de manipulation. Een genootschap van wijnboeren, dat van de druiven van zijn leden in eigen kelder champagne maakt en laat rijpen.
SR: société de récoltants. Een vereniging van onafhankelijke wijnboeren, die van de oogst van haar leden champagne maakt en bottelt.
ND: négociant distributeur. Een wijnhandelaar of handelsmaatschappij die gebottelde champagne koopt en van etiketten voorziet.
R: récoltant. Een wijnboer laat een négociant-manipulant in loondienst wijn van zijn druiven maken en krijgt de champagne gebotteld van hem terug.
MA: marque auxiliaire. Letterlijke vertaling uit het Frans is hulpmerk, dat staat voor handelsmerken die in opdracht van een wederverkoper gemaakt en van zijn etiket voorzien worden.
Daarnaast kan op het etiket ook de kwaliteit van de champagne vermeld worden. Champagne kent 3 categorieën. Deze opdeling gebeurt op basis van de kwaliteit van de druiven, die wordt bepaald door de terroir. Zo heb je "grand cru"(de beste kwaliteit), "premier cru" en Champagne sans cru.
Cuvée prestige is een toevoeging welke een wijnhuis geeft aan zijn betere wijn. Oogsten van oude wijnstokken, vinificatie van de most en rijping op eikenhouten vaten zijn voorbeelden hiervan.
Smaaksoorten:
Extra-brut: dit type champagne wordt ook wel brut rosé, brut nature, ultra brut, brut zéro en brut intégral genoemd. Er is geen liqueur d'expédition toegevoegd en bevat van nature minder dan 2 gram restsuiker per liter.
Brut: maximaal 1 tot 1,5% suiker door toevoeging van liqueur d'expédition.
Brut sans millésime: dit is een brut zonder jaartal en is het visitekaartje van elk champagnewijnhuis. De brut sans millésime maakt 80% van de omzet uit.
Sec: iets minder droog dan brut.
Demi-sec: het is een halfdroge champagne met een suikergehalte van 33 tot 50 g/l. Vanwege dit suikergehalte past deze champagne goed bij desserts.
Doux: het suikergehalte van deze zeldzaam geworden champagnes is hoger dan 50 g/l. Deze champagnes zijn zeer zoet.
Kurk en ontkurken:
Wanneer de wijn haar laatste toevoeging heeft gehad, wordt de fles met de definitieve kurk afgesloten. Een extra dikke kurk wordt samengeperst en voor tweederde deel in de hals van de zwaar uitgevoerde fles gestopt. Om te voorkomen dat de kurk er alsnog af kan schieten, wordt deze vastgezet met een stukje ijzerdraad. Het muselet. Alleen het uitstekende deel van de kurk kan nu nog uitzetten. Zo komt de "champagnekurk" na het ontkurken van de fles aan zijn typische paddestoel vorm.
Om een fles mousserende wijn open te maken moet na de capsule eerst het ijzerdraad verwijderd worden. Door de lus 6 slagen (volgens zeggen geeft dat getal geluk) los te draaien kan dat eenvoudig geschieden. Als de wijn rustig behandeld is en licht gekoeld zal de kurk niet direct weg schieten. Houdt nu de fles onder een hoek van ongeveer 45 graden en wrik de kurk voorzichtig los zodat er enkel een zacht gesis te horen is. De wijn blijft dan netjes in de fles en kan er rustig uitgeschonken worden. Door het glas een beetje schuin te houden zal deze minder snel overstromen. De kurk mag bij het openen absoluut niet knallen. Door de reactie zal de wijn uit de fles spuiten en bovendien zal de achtergebleven wijn snel haar koolzuur verliezen. Hoewel het (oneerbiedig) wegspuiten van een mooie mousserende wijn commercieel interessant, feestelijk lijkt of is, kan voor dit soort activiteiten wellicht beter een goedkope mousserende variant gekozen worden.

Cava:

Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de penedèsstreek, een wijngebied ten zuid-westen van Barcelona.
Wijnen met de kwaliteitsaanduiding of denominacion de origen cava zijn volgens de methode van het gisten op de fles (methode tradicional) vervaardigd. De cava krijgt zijn kwaliteit van drie inheemse druivensoorten: de xarello, de macabeo en de parellada. Dit zijn de druivensoorten die meestal en traditioneel gebruikt worden. Toch kunnen ook andere druiven gebruikt worden.
De zoetheid wordt bepaald door de hoeveelheid suiker die zich in de fles bevindt. Dit wordt door middel van onderstaande benamingen aangeduid. Van droog naar zoet:
Brut nature: zonder toevoeging van suiker
Extra brut: niet meer dan 6 gram per liter
Brut: 6 tot 15 gr/l
Extra seco: 16 tot 20 gr/l
Seco: 17 tot 35 gr/l
Semi-seco: 33 tot 50 gr/l
Dulce: meer dan 50 gr/l
Een cava, met name de drogere typen, kunnen heel goed als aperitief gedronken worden.
Josep Raventos begon in 1872 met de productie van cava in zijn wijnmakerij Codorniu in Sant Sadurni d' Anoia. Tientallen wijnhuizen zijn tegenwoordig in dit dorp gevestigd.
Een wet en een toezichthoudende commissie zorgen er sinds november 1991 voor dat men zich aan strenge bepalingen houdt. Deze wet en commissie streven naar garantie van de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen.
In Spanje wordt regelmatig een Agua de Valencia gedronken, dit is een glas cava met vers geperste sinaasappelsap.

Cider:

Cider is een alcoholische drank die van het sap van vruchten, vooral appels, wordt geperst. Oorspronkelijk werd cider gemaakt van appelen die werden geperst in een cidermolen. In een cirkelvormige bak, draaide een stenen molenwiel rond dat de appelen fijn perste.
De smaak an cider kan enorm variëren. Ze kan in eerste instantie geclassificeerd worden van zoet naar droog. Het uiterlijk van de drank gaat van troebel door het bezinksel, naar volledig helder. De kleur varieert van licht geel, via oranje naar bruin. De verschillen in kleur en helderheid worden voornamelijk veroorzaakt door de mate van filtering tussen het persen en het fermenteren. Er zijn ook appelvarianten die een volkomen heldere cider geven zonder dat er filtering aan te pas komt. Er worden ciders met en zonder koolzuur gemaakt; de variant met koolzuur komt echter het meest voor.
Ciders van moderne massaproductie zijn qua uiterlijk nog het beste te vergelijken met mousserende wijn. De traditionele appelsoorten willen de cider weleens wat donkerder en wat troebeler maken. Deze ciders hebben vaak een hoger alcoholpercentage dan het massaproduct en hebben een sterkere appelsmaak.
Appels die zijn gekweekt voor consumptie zijn ook geschikt voor het maken van cider, hoewel regionale cidermakers vaak een voorkeur hebben voor het gebruiken van een mix van gewone appels en speciale ciderappels. Er zijn veel verschillende cultivaren speciaal gekweekt voor het maken van cider. Zodra de appels geplukt zijn worden ze " scratted" (fijn gewreven ofwel gemalen) tot een "pommage" (een pulp). Vroeger werden de cidermolens aangedreven met de hand, met behulp van waterkracht of door een paard. Tegenwoordig maakt men gebruik van persmachines die vrijwel altijd aangedreven worden door electriciteit. Na het malen werd de pulp naar de ciderpers verplaatst. Daar werd het in lagen gelegd op een stapel die ook wel bekend staat als 'the cheese' (de kaas).
Het sap werd uit de 'kaas' geperst nadat eerst ter filtering tussen de lagen pulp schoon vers stro of haren dekens waren gelegd. Meestal afgewisseld met houten rekken, tot er een blok van ongeveer 12 lagen was ontstaan. Het was hierbij belangrijk dat de pulp niet te lang aan de lucht werd blootgesteld zodat oxidatie tot een minimum beperkt werd. In de pers werd de kaas blootgesteld aan steeds toenemende druk zodat alle "must" (sap) uit de pulp werd geperst. Dit sap werd, nadat het was gezeefd in een grove haarzeef, in houten vaten gegoten. De uitgeperste pulp werd aan boerderijdieren gegeven als wintervoer, gecomposteerd, of weggegooid. Er werd ook wel likeur van gestookt.
Fermentatie vindt plaats bij een temperatuur van 4 tot 6 graden celsius. Dit is betrekkelijk laag in vergelijking met andere soorten fermentatie, het draagt zodoende bij aan het behouden van het aroma van de cider.
Kort voordat de fermentatie alle suikers heeft omgezet wordt de drank "racked" (geklaard) naar nieuwe vaten. Hierdoor blijven dode gistcellen en ander ongewenst materiaal achter op de bodem van het oude vat. Het is belangrijk zuurstof zoveel mogelijk buiten te sluiten. Om dit te bereiken worden de vaten zodanig afgevuld dat er geen lucht meer in zit. Fermentatie van overgebleven suikers genereert een kleine hoeveelheid kooldioxide die een beschermend laagje over de drank vormt en zo contact met de lucht verder vermindert. Extra suiker wordt soms speciaal voor dit doel toegevoegd. Het klaren wordt soms herhaald als de drank te troebel blijft.
Met appels als basis kunnen speciale ciders worden gemaakt door er cranberrysap, druivensap, kersensap of frambozensap aan toe te voegen. Een cider hoeft dus niet alleen te bestaan uit appelsap.
Cider is na drie maanden fermenteren geschikt om te drinken, maar meestal blijft het nog zeker drie jaar in de vaten rijpen.
Voor de productie van cider op grote schaal worden verschillende ciders van diverse soorten appels bij elkaar gemengd om een gemiddelde smaak te bereiken. Bij de botteling wordt er doorgaans nog wat extra suiker toegevoegd. De betere kwaliteiten cider kunnen gemaakt worden door middel van de champagne-methode. Dit is echter kostbaar en vereist speciale kurken en flessen.

Sekt:

Sekt is de Duitse naam voor mousserende wijn ("schuimwijn" ofwel "bubbeltjeswijn").
Vroeger werden de druiven voor sekt vaak geïmporteerd (uit Frankrijk), maar tegenwoordig heeft Duitsland ook veel eigen wijngaarden. Alleen sekt die met druiven uit Duitsland is gemaakt, mag Deutscher sekt genoemd worden.
Voor sekt wordt vaak de Riesling-druif gebruikt.