bron- / mineraalwater

bron- / mineraalwater

Bronwater en Mineraalwater is er ook in vele maten en vormen. Velen daarvan zitten bij ons in het assortiment.
U kunt hieronder ons assortiment bekijken.

Bronwater is drinkwater dat wordt gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. Doorgaans wordt het niet behandeld; dat wil zeggen dat het puur gebotteld wordt. Sinds september 2004 mag bronwater wel met behulp van ozon worden gezuiverd. Het bekende mineraalwater uit Spa uit België geldt als voorloper in deze techniek. Bronwater moet in Nederland voldoen aan de drinkwaternorm. Het bevat over het algemeen iets minder chloride dan drinkwater en is, hoewel soms gewonnen uit dezelfde watervoerende laag als drinkwater, vijfhonderd tot duizend keer duurder. Bronwater kan zowel plat (zonder koolzuur) als bruisend (koolzuurhoudend) zijn. Bronwater wordt ook gebruikt als basis voor frisdranken.

Mineraalwater is water dat mineralen bevat die de smaak veranderen of het water een therapeutische waarde geven. Zouten, zwavelverbindingen en gassen zijn voorbeelden van stoffen die in het water zijn opgelost.
Traditionele mineraalwaters zouden gebruikt of geconsumeerd worden bij hun bron. Bij deze bronnen ontstonden vaak kuuroorden, waar echter meer in het water gebaad werd dan dat het water geconsumeerd werd.
Tegenwoordig is het normaler dat mineraalwater gebotteld en verkocht wordt. Het reizen naar een bron om rechtstreekse toegang tot het water te verkrijgen, komt nog weinig voor en is vaak onmogelijk door het afbakenen van de betreffende bron voor commerciële ontginning. Er zijn op dit moment meer dan 2800 merken van mineraalwater wereldwijd beschikbaar.

De gemiddelde Nederlander dronk in 2006 zo'n 21 liter mineraalwater.
Het meest bekende mineraalwater is Spa, uit België. Dit is in diverse soorten verkrijgbaar. Bekende mineraalwaters uit Nederland zijn Bar-le-Duc en Sourcy. Deze waters komen niet uit een natuurlijke bron, maar worden beide omhooggepompt uit een ondergronds waterlaag onder de Utrechtse heuvelrug. Bekende Franse merken zijn Vittel, Perrier en Evian.