Pellegrino vino Marsala superiore riserva 18%

Inhoud75 cl  
Typewitte wijn  
VerpakkingFles  
LandItalië  
RegioSicilië  
Op voorraad?Ja
Te verzenden?Ja
 
Prijs (incl. BTW)€ 16,99
Bedrag BTW (21%)€ 2,95
 


Aantal:

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op het westelijk deel van Sicilië. In 1773 is deze wijn “ontdekt” door de Engelse handelsreiziger John Woodhouse.
De wijn wordt gemaakt van witte en/of blauwe druiven. Belangrijkste druivenrassen zijn: Grillo, Catarrato, Inzolia, Damaschino, Pignatello en Nero d’Avola.
Marsala kent drie groepen van kleurtinten. Oro (goudgeel), Ambra (bruin/amber) en Rubino (robijnrood). De smaken gaan van secco (droog), demisecco (halfdroog) tot dolce (zoet).
Wanneer de wijn van een bepaald jaargang klaar is wordt deze opgenomen in een solera systeem zoals men ook bij sherry kent. Marsala heeft daarom ook meestal geen jaartal omdat het een menging is van meerdere, soms vele, jaren. Hierdoor is een bepaalde type of merk ook zeer constant van smaak en kwaliteit. Alleen in de uitzonderlijk mooie jaren wordt een wijn van één jaar gemaakt.
Afhankelijk van het gebruikte solera-systeem zijn er wel verschillende leeftijdscategorieën. Van jong tot oud zijn dit: Fine, Superiore, superiore riserva, vergine en het oudste stravecchio. De rijping varieert dan van 1 tot 5 en soms zelfs meer dan 20 jaar. Met name de drogere, wat langer gerijpte varianten kunnen een behoorlijke kwaliteit halen. Marsala is een DOC geklasseerde wijn en laat zich zeer goed combineren met kazen. Bijvoorbeeld een lang gerijpte Marsala met een sterke kaas als Parmasan of een goudkleurige halfdroge Marsala met zachte Gorgonzola. Een goede Marsala kan op kamertemperatuur gedronken worden. Eenvoudige soorten licht gekoeld.

http://www.carlopellegrino.it


Terug naar overzicht