Straffe Hendrik Brugs Tripel bier 2015 Wild 9%

Inhoud33 cl  
Typespeciaal bier  
VerpakkingFles  
LandBelgië  
RegioBrugge  
Op voorraad?Ja
Te verzenden?Ja
 
Prijs (incl. BTW)€ 2,10
Bedrag BTW (21%)€ 0,36
Statiegeld€ 0,10
 


Aantal:

Brouwerij De Halve Maan lanceerde in april 2014 de eerste editie van haar Straffe Hendrik Wild. Het traditionele tripelbier werd hergist met een wilde 'brettanomyces' gist. Deze gist geeft het bier een fruitiger aroma dat harmoniëert met het rijke gebruik van de aromatische hopvariëteiten. Het bier is daardoor langer houdbaar en de smaak evolueert over de jaren heen.  Voor het bier gelanceerd kon worden, heeft het drie maanden in de kelders van de brouwerij gerijpt. De Straffe Hendrik Wild wordt één keer per jaar gebotteld en is dus bijzonder uniek.

Op 24 april 2015 werd de tweede editie van dit bier officieel voorgesteld aan het grote publiek in aanwezigheid van biersommelier Sofie Vanrafelghem. Haar bevindingen rond de Straffe Hendrik Wild 2015 lees je hier.
 

Normaal is het de volle maan die mensen wild maakt, maar in Brugge is De Halve Maan hiervoor al voldoende. Hun Straffe Hendrik Tripel ging op stap en belandde in bed bij een wilde gist. Het resultaat is subliem. Terwijl je nog steeds de heerlijk fruitige body met een lichte karamelzoetigheid van de tripel proeft, wordt deze helemaal verfrist door de fijn zurige toetsen in het bier.
 

Met de Straffe Hendrik Tripel als basisbier ken je natuurlijk een goede start. De tripel is een oer-Belgische bierstijl. De typisch fruitige geur en smaak dankzij de esters, producten van de gist die zoetfruitige aroma’s aan je bier geven, ontdek je ook in de Straffe Hendrik Tripel. Meer gelaagd dankzij de kruiden ervaar je daarnaast zeer mooi de accenten van zwarte peper, koriander en een beetje gember in de afdronk. Stevig gehopt met Saaz en Styrian Golding wordt het geheel ondersteund door een krachtige hopbitterheid.
 

De hergisting op fles is essentieel, het geeft extra karakter en die mooie, stevige schuimkraag. Bij de Straffe Hendrik Wild zal de brouwer hiervoor brettanomyces gist gebruiken. Deze is verwant aan de wilde gisten die de authentieke lambieken en geuzes hun verfijnde zure smaak geven. Brettanomyces zijn echter trage gisten. Daarom laat de brouwerij het bier 3 maanden extra rijpen vooraleer het gelanceerd wordt. Het grootste verschil met de tripel qua smaak is dat je een veel complexer, en meer verfrissend bier in je glas krijgt, dat zal blijven evolueren. Daardoor kan je de Wild probleemloos 5 jaren bewaren.

 

In je glas komt de friszurige geur met een citrustoets, waarin de wilde gisten zich duidelijk tonen, je meteen tegemoet. Die complementeert perfect met de fruitige toetsen van perzik en abrikoos, en de zacht hoppige neus. De veelbelovende aroma's zetten zich door in de smaak, waar de zurigheid mooi in balans wordt gehouden door de lichte karamelzoetigheid en toetsen van brood. Dit geraffineerd bier eindigt met een zacht bittere en eerder droge afdronk.

http://www.straffehendrik.be


Terug naar overzicht